Ook wat betreft klimmaterialen stelt de Arbo-wet werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. Ladders en trappen moeten voldoen aan het wettelijke besluit ‘Draagbaar klimmateriaal’. De normen hiervoor zijn vastgelegd in de norm NEN 2428. Dit is een duidelijke en wettelijke verplichting, maar één ding is niet vastgelegd: de periode die tussen de inspecties dient te liggen. Deze periode wordt namelijk bepaald door het type werkzaamheden en de intensiteit waarmee het materieel gebruikt wordt.

KlimmaterieelOnze keurmeester kunnen u precies vertellen welke periode in uw situatie aan de wettelijke regels voldoet. Over het algemeen is dit minimaal eenmaal per jaar. Door uw klimmaterialen aan onze periodieke keuring te laten onderwerpen blijft u op de hoogte van de technische staat van het klimmateriaal en voorkomt u ongelukken door ondeugdelijke hulpmiddelen.

KlimmaterieelHelaas gebeuren er nog altijd veel ongelukken met trappen en ladders en daarom is belangrijk om uw gereedschap te laten keuren. Bij een ongeluk zal de Arbeidsinspectie een onderzoek instellen, maar met het keuringrapport kunt u aantonen dat u aantonen dat het klimmaterieel goedgekeurd was. Dit is bovendien van groot belang bij een eventuele aansprakelijkheidsstelling bij een ongeluk.

Natuurlijk gelden voor rol- en vouwsteigers in grote lijnen de zelfde regels als bij trappen en ladders. Maar voor steigermaterialen geldt een andere norm, te weten NEN 2718. Hierin is vastgelegd waar de steigeronderdelen aan moeten voldoen. De steiger dient ook periodiek visueel gekeurd op slijtage en vervormingen. Tijdens het keuren kijken de keurmeesters van Omnikeur of de steiger onbeschadigd en compleet is en niet uit verschillende types of merken bestaat. Want een combinatie van merken en types kan de grootste ongelukken veroorzaken. Klimmaterieel